Bordeaux 5-dagers

Orienteringsløp i vinland – Frankrike 5-dagers

Bordeaux forbindes vel for de fleste med vin og vinproduksjon. Men denne sommeren satte seks av Søgne og Songdalen orienteringsklubbs ”godt voksne” medlemmer kursen for dette området for å delta i et femdagers orienteringsløp. Tore og Torhild og Floke og Else Margrethe hadde vært der før, mens Signe og jeg var ”debutanter”. Løpet var på mange måter fransk svar på Sørlandsgaloppen hvor det var over 3000 deltakere fra 29 forskjellige land, hvorav over 300 var nordmenn. Fra Sørlandet var det oss + en gjeng fra Oddersjaa.

Det startet litt problematisk da vi ikke rakk flyet til Bordeaux i Amsterdam, Floke ikke fikk bagasjen og leiebilen var punktert. Men omsider – utpå natta, kom vi fram til Lacanau-Ocean, hvor vi skulle bo. Det var et flott sted, og fine leiligheter med havutsikt.

Vi kom ned lørdag, og de to første dagene var vi bare turister. Vi fikk prøvd de enorme badestrendene, besøkt vinslott og vært rundt Medoc-området.

Løpene gikk i et bevoks furubevokst klitteområde helt ute ved Atlanterhavskysten og terrenget her egner seg ypperlig for o-løp. Ellers var området svært tilrettelagt for sykling, med asfalterte sykkelveier gjennom skogene samt surfing og bading på enorme sandstrender. Terrenget var lettløpt, bortsett fra noen sandete stier og veier som ble svært tunge å løpe i. Orienteringen var stort sett grei og selv om det ble noen ”runder” her og der.

Løpene startet fra kl. 0800 om morgenen, og det kan virke brutalt for mange å stå opp kl. 0600 midt i ferien for å løpe. Men var gjort for å unngå den sterkeste varmen og det hadde også sin fordel da en på den måten fikk mye ut av dagen til andre ting. Nå var heller ikke varmen plagsom i Frankrike før på slutten, men været var langt bedre enn i Norge på denne tiden. Etter løpene var vi blandt annet på besøk i Europas største sanddyne som var et imponerende syn (115 høy og 5 km lang). Ellers spiste vi østers, snegler og annet ”snadder” fra sjøen – store gastronomiske opplevelser for en Finslending.

De sportslige prestasjonene var jevnt bra, uten at det ble noen ”pallplasseringer”. Beste enkeltprestasjon var Flokes 4. plass i det 3. løpet. Ellers fikk oppnådde SSOKs deltakere følgende sammenlagtplasseringer (alle 5 løpene talte i sammenlagt tid):

Floke, H 60, nr. 17 av 103 deltakere
Tore, H 60, nr. 39 av 103 deltakere
Else Margrethe, D 60, nr. 18 av 60 deltakere
Signe, D 55, nr. 17 av 68 deltakere
Reidar, H 50, nr. 13 av 144 deltakere
Torhild deltok i fire løp.

Siste kvelden hadde vi bankett med Oddersjaas deltakere og her ble ”paraplyorganisasjonen” - OK Rondtforbi stiftet. Vi regner med at den er kommet for å bli.

Lørdag ettermiddag måtte vi sette kursen mot nord mot regn og vind. Da temperaturen rundt 30 grader i skyggen, og det var varmt nok i Bordaux by som vi fikk besøkt på vei til flyplassen.

Vi hadde en skikkelig trivelig tur, og Fransk 5-dagers fristet absolutt til gjentakelse.